Nybyggaren

Gunnar Backlund

26 nov 2015
Gunnar Backlund död

En av Kilsbergens riktigt stora profiler har avslutat sin vandring. Gunnar Backlund har lämnat oss efter en tids sjukdom. Därmed har han också sågat sina sista träskulpturer runt om i Kilsbergen. Gunnars känsliga handhavande med motorsågar har under åren resulterat i många träskulpturer, men nu får de stå där vid Torsaboda, i Trolldalen, i Tomasboda men även i Siggebohyttan, Ölmbrotorp och i Stråssa som ett sista tyst vittne om hans eminenta förmåga.  Gunnar Backlund har under många år lagt ner ett stort ideellt arbete i Föreningen Kilsbergsstugan vid Tomasboda. Inte minst hans finstämda Adventsvandringar var mycket populära.

Gunnar Backlund föddes 1927 i Enviken norr om Falun. Tidigt fick han börja hjälpa till på hemmanet, men efter fullgjord militärtjänstgöring började han en utbildning till slöjdlärare i Linköping åren 1953-55. Därefter avlade han examen vid Slöjdseminariet i Nääs utanför Alingsås.

Sin första lärartjänst fick han 1957 på Vasaskolan i Örebro där han kom att stanna i 10 år. Därefter fortsatte han sin slöjdlärarbana på Vallerska skolan i 25 år innan han 1992 blev pensionär. Flera generationer örebroare har under Gunnar Backlunds ledning lärt sig grunderna i att arbeta i trä.

Minst lika känd blev han som vandringsledare i framför allt Kilsbergen men också i de norra dalafjällen. Han har varit uppskattad guide i Aktiva Seniorer.

/Kjell Stockhaus

Nybyggaren
Nybyggaren

Nybyggaren är skulpterad av Gunnar Backlund omkring 1997 och är den första skulpturen av flera. Du finner skyltning till Nybyggaren vid stugan.

Vägvisare

Gunnar Backlund
Gunnar Backlund

Gunnar Backlund är skulptören bakom de många träfigurerna i och runt bland annat Tomasboda. Gunnars känsliga handhavande med motorsågar har under åren resulterat i många träskulpturer, och meningen är att de skall stå där vid Torsaboda, i Trolldalen, i Tomasboda men även i Siggebohyttan, Ölmbrotorp och i Stråssa som ett tyst vittne om hans eminenta förmåga.

Nybyggaren med gästbok i holken
Du skriver väl i gästboken som döljer sig i fågelholken?

Vägvisare

I området runt Tomasboda finns även Tjäderspel och Kolargossen. Följ stigen från stugan rakt söderut mot Dammsjön så hittar du först Tjäderspel till vänster och sedan Kolargossen till höger, den senare strax före branten.

Tjäderspel
Tjäderspel
Kolargossen helfigur
Kolargossen

Kolargossen2